12 C
Vranje
subota, 23 oktobra, 2021
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Ulazak vojske i policije u Kopnenu zonu bezbednosti (42.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Ulazak vojske i policije u Kopnenu zonu bezbednosti (42.deo)

Operacija ulaska Združenih snaga bezbednosti (Vojska Jugoslavije i Policija Srbije) u Kopnenu zonu bezbednosti uz administrativnu liniju sa Kosovom, počela je 14 marta, a završena 31. maja 2001. godine. Ova opsežna vojna operacija odvijala se korak po korak, uz preciznu i neposrednu saradnju i koordinaciju sa međunarodnim organizacijama, pre svih sa KFOR, EU i OEBS.

Do 31. maja ZSB zauzele su sektore A ,C i D i podsektore sever i jug sektora B. Poslednja operacija tokom zaposedanja KZB, počela je u ranim jutarnjim satima 31. maja ulaskom u zonu B centar. Akcija je, be i jednog incidenta, završena do 12.00 časova, kada su srpske snage bezbednosti, pod komandom general-potpukovnik Vojske Jugoslavije Ninoslav Krstić, izašle na administrativnu liniju sa Kosovom.

Ova operacija je završni čin sukoba na jugu Srbije, čime je vraćen državni suverenitet Savezne Republike Jugoslavije nad demilitarizovanom zonom širokom pet kilometara duž cele granice sa Kosovom i Metohijom. Deo KZB od granice sa Makedonijom na jugu, do poslednje kote granice opštine Bujanovac sa Kosovom na severu, u dužini od 90 km i površini od 450 kvadratnih kilometara, držali su pod svojom komandom pripadnici OVPMB od 21. novembra 2000. do 31. maja 2001. godine. To je tada bio najnebezbedniji deo Evrope.

Pripreme ulaska u KBZ, pratila je živa vojna, politička i diplomatska i aktivnost. Najčešći partneri Nebojši Čoviću, predsedniku Koordinacionog tela i generalu Ninoslavu Krstiću bili su: Karlo Kabiđozu, italijanski general, komandant KFOR, Piter Fejt, specijalni izaslanik generalnog sekretara NATO Džordža Robertsona, Šon Saliven, šef  NATO kancelarije u Beogradu, Stefano Sanino, šef  Misije OEBS u Beogradu, Vilijam Montgomeri ambasador SAD i Čarls Kraford, ambasador Velike Britanije u Beogradu.

Sve operacije ulaska u KZB bile su javne i unapred najavljene, pa ih je pratio veliki broj domaćih i stranih novinara, kao i domaćih i inostranih zvaničnika. Ovu poslednju su pratili savezni ministar odbrane Slobodan Krapović, najviše starešine Vojske Jugoslavije na čelu sa načelnikom Generalštaba general pukovnikom Nebojšom Pavkovićem, kao i Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog tela sa saradnicima.

Tim činom završen je sukob ekstremnih Albanaca sa pripadnicima srpske vojske i policije, čime su okončani sukobi na jugu Srbije.

-Sada na jugu Srbije počinje nova borba, borba za ekonomski razvoj ovoga kraja i faza razvoja u kojoj albanski narod treba da se integriše u institucije sistema, da se izbori za svoja nacionalna, politička, verska i svaka druga prava – rekao je šef državnog Koordinacionog tela Nebojša Čović.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...