13.7 C
Vranje
petak, 7 oktobra, 2022
NaslovnaVestiKulturaZavršen praznik pantomime

Završen praznik pantomime

Ovogodišnji P(h)antomfest je završen nastupom američkog pantomimičara, Roberta Posta, u subotu uveče, pred prepunom salom Doma vojske.

On je predstavom „Postovo komično pozorište“ i originalnom fuzijom pantomime, plesa, teatra pokreta i glume oduševio sve prisutne.

Dan ranije, Post je u punoj sali Američkog kutka pri Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ održao prezentaciju-diskusiju na temu „Post(ovi) sa puta“ gde je pričao o svojoj karijeri i putovanjima, umetnosti i pokretima da bi na kraju svi prisutni naučili i grupno izveli Postov pokret “šala koji se vijori oko vrata na vetru”.

Svi mi iz organizacije festivala veoma smo srećni sto smo naš festival organizovali po sedmi put. Naša misija da kroz umetnost radimo na rušenju barijera i brisanju razlika među ljudima se nastavlja. Puna sala za sve programe festivala govori nam da smo na pravom putu, izjavio je Nebojša Novković, direktor P(h)antomfesta.

Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje pojačani svojim prijateljima pred punom salom Doma vojske prvog festivalskog dana, 7. decembra, imali su premijeru svoje predstave „Odluke“. Kroz šest pantomimskih etida pokazali su težinu donošenja odluka, pravih ili pogrešnih, i njihov uticaj na donosioca i njegovu okolinu.

Mladi bugarski pantomimičar Filip Dončev je u petak uveče klasičnom pantomimom prikazao u svojoj predstavi „Krug života“ jedan ljudski život i sve uspone i padove običnog čoveka u njemu. Na tragu najboljih iskustava i tehnika izvođača koji su stvarali istoriju svetske klasične pantomime, mladi Filip je vranjsku publiku naterao da se zapita čime ih je ispratio u kišovitu noć, a zauzvrat je dobio odličnu reakciju publike koja je netremice pratila svaki njegov pokret.

Dugogodišnji prijatelj festivala Meto Janakievski je u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih i ispred njih u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“ održao drugog festivalskog dana, 8. decembra, eksperimentalni program „Čajanka kod prijatelja“.

Vranjanci su imali priliku da popiju čaj sa pantomimičarom, vide prostorije organizacije gluvih i upoznaju se sa njenim članovima i tako steknu nove prijatelje. U veselom druženju pio se čaj, pravi i pantomimičarski, igrao se šah, a činjenica da je u obli

žnjoj osnovnoj školi u subotu bio radni dan na prostoru ispred prostorija udruženja napravila je pravi praznik smeha, radosti i pantomime.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Mladić iz Vranja oduzeo sebi život

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević