11.8 C
Vranje
petak, 22 oktobra, 2021
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Pomoć države i međunarodne zajednice jugu Srbije (48.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Pomoć države i međunarodne zajednice jugu Srbije (48.deo)

Od uspostavljanja mira na jugu Srbije, Vlada Srbije preko Koordinacionog tela, brojne međunarodne organizacije i razni donatori iz sveta, programima i projektima, ulagali su značajne napore s ciljem da jug Srbije ekonomski ojača i da se podigne  kvalitet života stanovnika juga Srbije.

Podrazumeva se da su i Vlada Srbije, i strani donatori ulagali velika sredstva u ekonomski razvoj, razvoj infrastrukture, u razne socijalne projekte i projekte organizacija civilnog društva.  Za sve ovo vreme na razne načine su podsticani ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta, izgradnja lokalnih i regionalnih saobraćajnica, elektro i PTT mreže, vodovoda i kanalizacije, građene su zdravstvene, obrazovne, socijalne i institucije kulture, pa sportski tereni, ustanove za mlade itd.

Međutim, za sve ovo vreme od 2000. godine, ni Vlada Srbije, ni Koordinaciono telo, a ni neki drugi organ, nisu vodili evidenciju koliko je sredstava plasirano iz Budžeta Republike Srbije, koliko iz međunarodnih fondova ili sa računa poreskih obveznika raznih zemalja sveta. To što nemamo, a sigurno nikada i nećemo imati odgovor na ovo pitanje jeste veliki propust i velika šteta.

Ostaje nam dakle svima da se u odgovoru na ovo pitanje služimo dostupnim podacima. Da bi, kako tako, odgovorili na ovo pitanje, mi ćemo se, u ovoj priči, poslužiti sačuvanim podacima Medija centra iz Vranja. Naime, dok je u Bujanovcu radio Press centar Vlade Srbije, i dok su novinarima uredno saopštavani podaci, Medija centar u Vranju je vodio preciznu evidenciju pristiglih sredstava iz Budžeta Vlade Srbije, na račune svih lokalnih samouprava i drugih pravnih lica na jugu Srbije. Ta praksa je funkcionisala od 17. decembra 2000. do 31. decembra 2012. godine, a podaci su sledeći:

Bujanovac: na račun lokalne samouprave javnih i drugih preduzeća, ustanova i udruženja, po svim osnovama, od ekonomije do sporta, uplaćeno je 1.782.518.777 dinara, ili 24,6 miliona evra.

Preševo: Po istom osnovu, istim subjektima i na isti način, uplaćeno je 1.614.433.656 dinara, odnosno 20,8 miliona evra.

Medveđa: da ne ponavljamo proceduru, 1.611.173.892 dinara, odnosno 22,5 miliona evra.

Napokon, druge opštine Pčinjskog okruga 358.421.098 dinara, odnosno 4,7 miliona evra.

Ukupno, za tih 12 godina iz Budžeta Srbije je jugu Srbije prebačeno 10.733.094. 846 dinara, odnosno 72,7 miliona evra.

Da pojasnimo: disproporcija dinara i evra pojavljuje se jer sve opštine godišnje nisu primale linearne iznose, a kurs dinara u odnosu na evr kod Narodne banke bio je: 2000. godine = 60 evra; 2004. = 79; 2008. = 87 i 2012. godine 113 dinara.

Ovo su, dakle, sredstva prebačena sa računa Budžeta Republike Srbije. Onaj drugi deo, kojim je međunarodna zajednica pomagala jug Srbije, bio je znatno veći. Prisetimo se: međunarodna zajednica je u projektima obično učestvovala sa 60 – 80 %, a preostalih 20 – 40 % obezbeđivala je Republika ili lokalna samouprava.

Dakle, jugu Srbije je za tih 12 godina, od poreskih obveznika iz sveta, doznačeno oko 145 miliona evra. Pa, kada ispod svega podvučemo liniju, dolazimo do podatka da su, za tih 12 godina, Srbija i svet pomogli jug Srbije sa oko 218 miliona evra.

Istine radi treba reći da su se ova sredstva od 2006. godine, sve više i više smanjivala.

Među najveće i najznačajnije investicije spadaju:

  • Izgradnja zgrade Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu;
  • Izgradnja zgrade Srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu;
  • Izgradnja regionalnog puta Bujanovac-Končulj-administrativni prelaz;
  • Izgradnja puta Bujanovac-Dobrosin;
  • Izgradnja Porodilišta u sastavu Doma zdravlja u Preševu i
  • Izgradnja trafo stanice u Preševu.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...

SPS u Vranju obeležava 31 godinu postojanja