2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaDruštvo(NE)vidljivi ljudiPreventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom iz Pčinjskog okruga

Preventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom iz Pčinjskog okruga

U vreme pandemije  preventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom iz Pčinjskog okruga organizovani su u dva navrata. Danas je organizovana treće akcija i predviđeno je da bude pregledano šest žena. Akcija se sprovodi uz poštovanje i primenu svih epidemioloških mera.

Ginekološko odeljenje Opšte bolnice Zdravstvenog centra u Vranju jedino je na jugu Srbije koje ima ginekološku stolicu prilagođenu ženama sa invaliditetom. Ova usluga je namenjena je svim ženama iz svih opština u Pčinjskom okrugu pa i iz Surdulice u kojoj postoji Ginekologija, ali ne i stolica koja ispunjava uslove za ginekološki pregled žena sa invaliditetom.

U Srbiji je devet takvih stolica koje su smeštene u domovima zdravlja, što je nedovoljno, s obzirom da je evidentirano 400 hiljada žena sa invaliditetom.

Izuzetno je teško organizovati preventivne preglede i inače a posebno je to izazov u vreme pandemije Kovida – 19.  Ginekološki organi su dostupni i postoje mnogobrojne dijagnostičke procedure. Sa druge strane simptomatologija ginekološkoih pboljenja je oskudna te je značaj ovih prevetivnih ginekoloških pregleda samim tim još veći. Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda. Danas smo posebno srećni zato što radimo preventivne preglede u saradnji sa Odborom za ljudska – programa SOS Telefona Vranje i Udruženja miltiple skleroze, upravo za žene koje otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda  – rekla je danas direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

Ova hidraulična ginekološka stolica namenjena je i obolelima od multipleskleroze, paraplegičarima, hemiplegičarima i deci sa posebnim potrebama. Pogodna je i za pregled trudnica, starijih, slabije pokretnih žena, kao i obolelih od reumatoidnog artritisa.

Od ogromnog je značaja što smo u mogućnosti da u kontinuitetu pratimo zdravstveno stanje žena  koje su članice Udrženja multiple skleroza na preventivan način i u vreme pandemije korona visrusom i ne zapostavimo dobru praksu koju imamo već 5 godina unazad –  rekla je danas načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo dr Gordana Đorđević.

Stolica je u Službi za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje u upotrebi od marta meseca 2017. godine i u prvih nekoliko meseci je pregledano preko 40 pacijentkinja koje dolaze iz Pčinjskog i  Kosovsko pomoravskog okruga. Ulaz na Ginekološko odeljenje prilagođen je osobama koje se otežano kreću. Uklonjene su sve arhitektonske barijere, a stolica je smeštena u prizemlju odeljenja.

Neke od žena koje su danas uradile ginekološki preventivni pregled 30 godina unazad nisu bile u mogućnosti da se pregledaju na ovaj način.

Udruženje obolelih od multipleskleroze u Vranju okuplja članove iz Pčinjskog okruga. Trii osobe iz Surdulice članovi su  ovog udruženja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana