NaslovnaDruštvo(NE)vidljivi ljudiŽivot osoba sa oštećenim sluhom u Surdulici: Zahvaljujući opštini imamo mesto gde...

Život osoba sa oštećenim sluhom u Surdulici: Zahvaljujući opštini imamo mesto gde se okupljamo

Udruženja gluvih i nagluvih u Surdulici osnovano je 2015. godine i okuplja osobe sa oštećenim sluhom iz Surdulice, Bosilegrada i Vladičinog Hana. Broji oko tridesetak članova i funkcioniše zahvaljujući  pomoći opštine Surdulica. 

Od kako im je u prostorijama Surduličkog kulturnog centra opština obezbedila prostorije, oni imaju  mesto gde se okupljaju i druže. Marija Milutinović, defektolog, predsednica je ovog udruženja.

Još u osnovnoj školi sretala sam se sa ljudima oštećenog sluha koji su radili sa mojim ocem u nekadašnjoj “Koštani”. Moje interesovanje da se time bavim počelo je još tada. Posebno je bilo zanimljivo što se na fakultetu taj smer edukacija i rehabilitacija gluvih inagluvih,  zove surdologija, pa je usledila i igra reči. Zanimljivo je bilo to što sam ja iz Surdulice upisala upravo surdologiju –  kaže Marija.

Ona je „veza“ osoba sa oštećenim sluhom sa spoljnim svetom.

Zahvaljujući pomoći opštine Surdulica poslednjih godina je rad udruženja dosta drugačiji, jer prvenstveno imamo svoje prostorije, ali možemo da realizujemo i brojne aktivnosti.Sve to doprinosi da mogu da se posvetim članovima udruženja, kako bi im olakšala funkcionisanje u društvu. Zahvaljujući projektnom finansiranju uspevamo da realizujemo brojne aktivnosti – ppriča Marija.

Ona kaže da su imali šahovske turnire, izlete na Vlasinu, onda odlazak u školu “Bubanj” u Nišu, za decu sa oštećenim sluhom. 

U nju su naši članovi išli nekada, pa su pojedini od njih tu došli posle 30 godina.Imali smo nastup folklora gluvih, zatim pantomime, predstava u kojima dominiraju pokreti. U Surdulicu su tim povodom dolazili brojni učesnici sa strane, iz drugih gradova u Srbiji – kaže Marija.

Ona dodaje da projekat obično obuhvata druženja sa drugim sličnim organizacijama. Pre pojave korona virusa, 3. decembra, na Svetski dan invalida, u posetu im je dolazila Ana Ilić, pesnikinja iz Vladičinog Hana, koja boluje od retke bolesti Fridrajhove ataksije.

Oko Nove godine i Božića, uspeli smo da obezbedimo paketiće, na veliku radost svih članova. Oni su inače osobe koje vole da rade, da su aktivni, tako da se sad zbog korone ne okupljamo u udruženju kao nekad. Ono što mogu da kažem, danije opštine i sredstava koja izdvajaju, ne bi bilo ni nas. Sada se to realizuje projektno, ali i dok nismo bili udruženje oni su nas uvek pomagali – napominje Marija.

Konkurs za projekte ovog tipa je raspisan, te u Udruženju gluvih u Surdulici očekuju da i ove godine dobiju određena sredstva, kako bi život njihovih članova bio sadržajniji i ispunjeniji, a oni više uključeni u funkcionisanje zajednice.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...